Home Historiek

Historiek

logo50 kopieDe geschiedenis van Merksem gaat terug tot in de Gallo-Romeinse tijd, al hoewel de naam, afgeleid van "merk" (grens) en "heem" (nederzetting), naar een latere Frankische grensnederzetting verwijst, behorend tot het bisdom Kamerijk.

Al in de zesde of zevende eeuw (600) kwamen de eerste Frankische kolonisators zich in en rond de omgeving van de Sint - Bartholomeuskerk (Merksem) vestigen.De Bredabaan, nu één van de bekendste en meest bezochte winkelassen, deed al van in de Middeleeuwen dienst als poort van Antwerpen naar het noorden.Vanaf 1742 werden er reeds de eerste bareeltaksen geïnd. Nu heb je er de toponiemen Oude Bareel en Kleine Bareel.ouddok

Merksem telde begin 1800 zo'n 750 inwoners en het was tot in de helft van de 19e eeuw een landelijke gemeente. Vanuit Merksem werd er stro geleverd aan de stad Antwerpen, vandaar dat de Merksemenaars nog altijd de bijnaam "Stroboeren" hebben.Wanneer de Kempische Vaart (het latere Albertkanaal) en de Merksemse dokken (het Groot en het Klein dok) werden uitgegraven (1874 - 1876), begon de grote metamorfose van het landelijke Merksem.

Waar ooit Clara Rubens woonde, werd stukje bij stukje afgebroken en de pastorale taferelen werden vervangen door molens en fabrieken. De hooi -en stroleveranciers van de stad Antwerpen verdwenen, en in de plaats daarvan kwam een industrie die een niet te schatten rol speelde bij de groei van de Antwerpse haven.

Ondanks haar korte geschiedenis is de wijk nu al zeer rijk aan verhalen en gebeurtenissen. Tegenwoordig is er nog altijd veel bedrijvigheid. Heel wat firma's vinden de ligging aan het Albertkanaal een groot pluspunt. De industrialisering en de centrale ligging van het district werkte ook de bevolkingstoename in de hand.

GO_N_2GO_N_5GO_N_4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 2001 besliste het Antwerpse stadsbestuur om samen met Vlaanderen en Europa middelen in te zetten voor stadsontwikkeling in de kanaalzone Merksem.

Vandaag de dag worden tal van stadsvernieuwingsprojecten, zoals de heraanleg van straten en (speel)pleinen doorgevoerd met als gemeenschappelijk doel :

Dit gebied profileren als een gebied waar wonen en werken samengaan!

Zo is ook het stuk tussen de Sint - Bartholomeusstraat en het Albertkanaal, een wijk die beslist de moeite waard is om herontdekt te worden!

 

De omgeving : 't Dokske van Merksem

dokdok